Szczupak – ryba, którą warto docenić

Szczupak to ryba z polskich rzek i jezior, która jest stosunkowo mało popularna w kuchni. Złowienie szczupaka jest marzeniem wielu wędkarzy - drapieżnik osiąga imponujące rozmiary i jest trudnym przeciwnikiem. Wiele osób nie wie o tym, że szczupak posiada bardzo smaczne mięso, pełne witamin i składników mineralnych

Szczupak to ryba z polskich rzek i jezior, która jest stosunkowo mało popularna w kuchni. Złowienie szczupaka jest marzeniem wielu wędkarzy – drapieżnik osiąga imponujące rozmiary i jest trudnym przeciwnikiem. Wiele osób nie wie o tym, że szczupak posiada bardzo smaczne mięso, pełne witamin i składników mineralnych. Z pewnością jest lepszą propozycją niż tanie filety z ryb łowionych w mocno zanieczyszczonych morzach. Filety i dzwonki ze szczupaka można kupić w hipermarketach o szerokim asortymencie lub w dobrych sklepach rybnych.

Występowanie szczupaka

Szczupak występuje w wodach śródlądowych i słonawych właściwie na całej półkuli północnej. Można go spotkać w stawach, zalanych wyrobiskach, jeziorach czy rzekach. W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia w Polsce obowiązuje okres ochronny tej ryby dla wymiaru 50 centymetrów. Szczupaki w optymalnych warunkach potrafią osiągać spore rozmiary – mogą mieć nawet 150 centymetrów długości i 12 kilogramów wagi. Żywią się nie tylko drobnymi rybami, większe osobniki potrafią upolować nawet ptactwo wodne.

Szczupak – właściwości

Mięso szczupaka jest cenione przez smakoszy, mimo że w Polsce spożywa się stosunkowo niewielkie ilości tej ryby. Mięso szczupaka jest zwarte i posiada białą barwę. Ryba ta posiada wysoką zawartość jodu, witaminy PP, selenu, kwasów omega-3, witaminy D i magnezu. Niewątpliwą zaletą szczupaka jest niska kaloryczność mięsa – w 100 gramach fileta znajduje się mniej niż 1 gram tłuszczu, co równa się zaledwie 96 kaloriom. Mimo walorów prozdrowotnych, szczupak jest drapieżną rybą, która potrzebuje czasu do osiągnięcia optymalnego wzrostu. Z tego też powodu w jego mięsie mogą kumulować się metale ciężkie, którymi zanieczyszczone są rzeki i jeziora. Lekarze zalecają, by porcję szczupaka jeść nie częściej niż raz w tygodniu.
W jaki sposób przyrządzać szczupaka?

Szczupak nie jest rybą trudną w obróbce – bardzo dobrze smakuje przygotowany saute, czyli po obtoczeniu w niewielkiej ilości mąki. Dzięki temu można ograniczyć kaloryczność ryby, bowiem tradycyjna panierka sprawia, że kaloryczność szczupaka wzrośnie nawet czterokrotnie. Do smażenia nadają się filety lub dzwonki. Bardzo efektownym daniem przyrządzanym ze szczupaka jest galareta należąca do klasyki staropolskiej kuchni. Wykorzystuje się do niej odpowiednio sprawioną rybę faszerowaną mięsem, którą w całości gotuje się w rosole. Przepisów na przyrządzenie szczupaka jest naprawdę wiele – ryba nadaje się do pieczenia, smażenia i duszenia w różnego rodzaju sosach.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez timolina - pl.freepik.com