Dlaczego warto wprowadzić szczupaka do swojego menu?

Fish dish - fried fish and herbs

Odpowiednio zbilansowana dieta jest niezbędna dla zachowania zdrowia. Jej podstawę powinny stanowić przede wszystkim wysokiej jakości warzywa oraz owoce. Dobrze byłoby również jadać regularnie naturalny nabiał. Nie unikajmy również ryb. Najlepiej spożywać je przynajmniej dwa lub trzy razy w tygodniu. Do ryb godnych naszej uwagi bez wątpienia należą szczupaki.

Za co warto docenić szczupaka?

Wiele osób zastanawia się nad tym jak właściwie smakuje szczupak i czy warto go jadać. Nie sposób bowiem nie zauważyć, że ryba ta nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Szczupaki to ryby słodkowodne, dość powszechnie występujące w naszym kraju. Bez większych trudności można je złowić, a także zakupić, najlepiej w sklepach z ekologicznymi rybami. Szczupaki charakteryzują się delikatnym smakiem, dlatego przypadną do gustu osobom, które nie lubią wyrazistych w smaku ryb. Ich mięso jest delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej. Szczupaki posiadają wiele cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Znajdziemy w nich całkiem spore ilości witaminy D, która zwana jest również witaminą słońca. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz jest pomocna w walce z depresją. W szczupakach znajdziemy także spore ilości jodu i selenu. Zarówno jod jak i selen wspomagają prawidłową pracę tarczycy. Szczupaki są niskokaloryczne oraz lekkostrawne, dlatego będą wspaniałym urozmaiceniem diety odchudzającej.

Jak jadać szczupaka?

Jak już zostało wspomniane powyżej, szczupaki to ryby, które cechuje wysoka zawartość witamin i minerałów. Ich niewielka kaloryczność sprawia, że są idealnym posiłkiem dla osób, które dbają o linię. Niezaprzeczalnym atutem szczupaka jest to, że można go przyrządzić naprawdę na wiele różnych sposobów. Ryba ta nadaje się do grillowania oraz do pieczenia w folii. Wspaniale smakuje w towarzystwie świeżych oraz pieczonych warzyw. Szczególnie dobrze komponuje się ona z cukinią oraz kabaczkiem. Szczupaka można wykorzystać również jako element sałatki. Podanie tej ryby w asyście zielonych sałat, pomidorów oraz papryki sprawi, że posiłek będzie jeszcze zdrowszy jako całość. Ryba nadaje się także do faszerowania. Możemy nadziać ją chociażby masełkiem czosnkowym, które doda szczupakowi nieco bardziej wyrazistego smaku. Bez względu na to, w jaki sposób przyrządzamy szczupaki, miejmy na uwadze odpowiednie ich przyprawienie. Wspaniałym pomysłem będzie skropienie ryby odrobiną soku z cytryny. Warto wzbogacić rybę także o dodatek aromatycznego koperku.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez timolina - pl.freepik.com